Monumentet Munchs Mødre

MONUMENTET  MUNCHS MØDRE

STØTTESPILLERE

Disse gav støtte til monumentet Munchs Mødre


Beer Sten AS


Fredrikstad Arbeiderforening


Stiftlesen Fredriksstad Blad


Fredrikstad Bys vel og Forskjønnelse


Skuespiller Ineke Brinkmann


Forfatter Anne B. Ragde


Fredriksborg Eiendom AS


Stensetting AS


Grew Wedel Plass Auksjoner


Munchsamler Sarah G. Epstein


Østfold fylkeskommune


Det Kvindelige Læseselskab


Mange private givere


Initiativtaker Torill Stokkan


En stor takk til Berg Sparebank som

på avdukingsdagen overrakte  Nærmiljøprisen på kr. 75.000.-


”Munchs Mødre” er et vakkert monument i bronse og granitt, skapt av kunstneren Birthe Marie Løveid. Uten Birthe Marie Løveids velvilje og ønske om å fremme disse kvinnene og hva de stod for, hadde dette monumentet ikke blitt til.

 

Selve ideen til et monumentet kom fra Torill Stokkan, leder av Foreningen Munchs Mødre 2013, og som flere år i forveien startet en innsamlingsaksjon for å virkeliggjøre ideen.


Kunstneren Birthe Marie Løveid arbeidet i flere år med monumentet Munchs Mødre. Birthe Marie Løveid har utformingen av Munchs Mødre etter egen inspirasjon og inspirasjon fra Laura og Karens historie - og Edvard Munchs kunst og liv. Monumentets sokkel består av granitt og selve skulpturene er støpt i bronse.

Avdukingen en av monumentet var en del av det nasjonale og lokale programmet under jubileet Munch 150.

Ved hjelp av nærmere 200 barn som har deltatt i "Dannelsesreisen" og som gikk i Skriktog fra Byhallen ned til den vakre nye parken ved Litteraturhuset i Fredrikstad, fant avdukingen sted på Karen Bjølstads fødselsdag 25. oktober 2013.

Teatergruppen Studium Actoris viste små, korte improviserte tablåer etter avdukingen. Rett etter avdukingen var det servering av Skrikkake og en samtale med Birthe Marie Løveid på Litteraturhuset i Fredrikstad. Tilstede var også skuepsiller Ineke Brinkmann som gestaltet ”Tante Karen”.


Takk til Litteraturhuset i Fredrikstad, Tina Fredriksen og Fredriksborg Eiendom AS for at de fant plass til dette spesielle monumentet foran Litteraturhuset.


 

GALLERI